De CSRD-richtlijn: Wat betekent dit voor jouw bedrijf?
Door Wouter9-8-20243 min lezen

De CSRD-richtlijn: Wat betekent dit voor jouw bedrijf?

Als specialist in energiemanagementsystemen voor de recreatiesector houdt Recraplan je graag op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen in duurzaamheidsbeleid. Een van deze ontwikkelingen is de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Maar wat houdt deze richtlijn precies in en wat betekent dit voor jouw bedrijf?

Wat is de CSRD-richtlijn?

De CSRD-richtlijn is een belangrijke stap in het bevorderen van duurzaamheid en transparantie binnen bedrijven. Deze richtlijn, die een centrale rol speelt in de Europese Green Deal, verplicht bedrijven om te rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu. Dit omvat onder meer zaken als:

• CO2-uitstoot

• Sociaal kapitaal

• Biodiversiteit

• Mensenrechtenschendingen in de keten

Door deze rapportageplicht kunnen investeerders, consumenten en andere belanghebbenden een beter inzicht krijgen in de duurzaamheidsinspanningen van bedrijven. Dit maakt het eenvoudiger om bedrijven op dit gebied met elkaar te vergelijken en stimuleert duurzaamheid in de hele Europese Unie.

Wat zijn de vereisten van de CSRD?

De CSRD-richtlijn stelt verschillende eisen aan bedrijven, waaronder:

• Het rapporteren over zowel financiële als niet-financiële aspecten van duurzaamheid.

• Het opstellen van lange termijndoelstellingen en het meten van de voortgang hiervan.

• Het laten uitvoeren van een externe accountantscontrole om de betrouwbaarheid van de rapportages te waarborgen.

Wat betekent dit voor jouw bedrijf?

Voor veel bedrijven betekent de CSRD een verandering in de manier waarop zij hun prestaties rapporteren. Het gaat niet alleen om financiële cijfers, maar ook om de impact van bedrijfsactiviteiten op mens en milieu. Dit kan betekenen dat je nieuwe processen en systemen moet implementeren om aan de rapportageverplichtingen te voldoen.

Met het EMS van Recraplan kun je al een deel van deze verplichtingen eenvoudig beheren. Ons systeem helpt je om gegevens over energieverbruik en duurzaamheid inzichtelijk te maken en te rapporteren, zodat je voldoet aan de eisen van de CSRD.

Hoe bereid je je voor op de CSRD-richtlijn?

Het is belangrijk om nu al te beginnen met de voorbereidingen voor de CSRD-richtlijn. Wij raden je aan om:

• Relevante duurzaamheidsinformatie binnen je organisatie te identificeren.

• Een multidisciplinair team samen te stellen om beschikbare gegevens te inventariseren en ontbrekende informatie te identificeren.

• Je gegevensbeheerprocessen te verbeteren en duurzaamheid te integreren in je strategische planning.

CSRD-tijdlijn: de belangrijkste deadlines

De verplichtingen van de CSRD worden in drie fases ingevoerd:

Fase 1 – Start in 2024: Grote bedrijven (met meer dan 500 werknemers) moeten gegevens verzamelen en zich voorbereiden op de eerste duurzaamheidsrapportages die in 2025 moeten worden ingediend.

Fase 2 – Start in 2025: Middelgrote bedrijven en alle beursgenoteerde bedrijven (behalve micro-ondernemingen) moeten duurzaamheidsrapportages opstellen volgens de CSRD, te publiceren in 2026.

Fase 3 – Start in 2026: Kleine en niet-beursgenoteerde bedrijven worden verplicht om duurzaamheidsrapportages op te stellen, met minder strenge eisen dan voor grotere bedrijven. Deze rapportages moeten in 2027 worden gepubliceerd.

Waarom is naleving van de CSRD-richtlijn belangrijk?

Naleving van de CSRD biedt niet alleen wettelijke bescherming, maar ook strategische voordelen, zoals meer transparantie en verantwoording, een sterkere concurrentiepositie en het aantrekken van gemotiveerd personeel. Niet voldoen aan de verplichtingen kan leiden tot boetes, juridische sancties, reputatieschade en verlies van investeerders.

Recraplan helpt je met de juiste stappen in de energietransitie

De CSRD-richtlijn is een belangrijke stap richting meer duurzaamheid en transparantie binnen bedrijven. Het is essentieel om je nu al voor te bereiden op deze nieuwe verplichtingen om tijdig aan de eisen te voldoen en bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Recraplan ondersteunt je graag bij het behalen van je duurzaamheidsdoelstellingen met ons energie management systeem (EMS), dat helpt om alle benodigde data inzichtelijk en beheersbaar te maken.

Plan een vrijblijvende kennismaking met een van onze specialisten om te ontdekken hoe wij je kunnen ondersteunen bij het navigeren door de CSRD-richtlijn en je bedrijf klaar te maken voor een duurzamere toekomst.