Hoe zorgen we bij RecraPlan dat alle sensoren op je park verbonden zijn?
LoRa en LoRaWAN
LoRa (Long Range) is een draadloze technologie die speciaal is ontwikkeld voor het versturen van kleine hoeveelheden data over lange afstanden met een laag stroomverbruik. LoRaWAN (Long Range Wide Area Network) is het protocol dat gebruikmaakt van LoRa en zorgt voor het beheer van de communicatie tussen de sensoren en de netwerkgateways. Dit protocol zorgt voor veilige en betrouwbare gegevensoverdracht met end-to-end-encryptie. LoRaWAN-netwerken zijn ontworpen om eenvoudig uit te breiden, waardoor ze ideaal zijn voor grootschalige IoT-implementaties.
Wij vertellen graag meer over de techniek en de voordelen van LoRa. Neem contact met ons op, en we komen graag een keer op locatie om je meer te vertellen over de innovatieve oplossingen van RecraPlan en LoRa.
Soorten LoRa-sensoren bij RecraPlan
Bij RecraPlan gebruiken we twee soorten LoRa-sensoren: Class A en Class C.
1. Class A-sensoren
Deze sensoren kunnen alleen data verzenden van de sensor naar de gateway; er kan niet terug gecommuniceerd worden. Ze worden ingesteld om periodiek of bij een afwijking gegevens te versturen. Tussen deze intervallen ‘slapen’ de sensoren om energie te besparen. Bijvoorbeeld, een temperatuursensor die elke 10 minuten de temperatuur verzendt. Tijdens de intervallen verbruikt de sensor nauwelijks energie, waardoor deze vaak op een batterij kan werken die tot 10 jaar meegaat. De levensduur van de batterij kan verder worden geoptimaliseerd door de verzendinterval aan te passen, bijvoorbeeld elke 30 minuten in plaats van elke 10 minuten.
2. Class C-sensoren
Deze sensoren staan continu aan, waardoor er direct opdrachten kunnen worden gegeven vanuit de RecraPlan-server, zoals het in- of uitschakelen van stroom. Hoewel deze sensoren meer stroom verbruiken omdat ze altijd actief zijn, bieden ze wel de mogelijkheid om op afstand opdrachten te geven. Afhankelijk van de specifieke eisen van een project, bepalen we welke LoRa-sensoren het meest geschikt zijn.
Verschil tussen WiFi en LoRa
Een belangrijk verschil tussen WiFi en LoRa is de afstand waarover gecommuniceerd kan worden. LoRa kan over enkele kilometers data versturen, terwijl WiFi beperkt is tot enkele meters. Bovendien gebruikt een WiFi-apparaat veel meer energie, waardoor het moeilijk is om een batterij-oplossing aan te bieden. LoRa-signalen kunnen ook gemakkelijker door muren en andere obstakels heen. Voor een klant hebben we bijvoorbeeld watermeters die onder de grond geplaatst zijn, en die nog steeds perfect kunnen communiceren met een gateway die op enkele honderden meters afstand staat. Een nadeel van LoRa is dat het alleen kleine datapakketjes kan versturen, wat meestal geen probleem is voor sensoren die meterstanden, temperatuurwaardes, enzovoort verzenden, maar wel een beperking vormt voor het verzenden van grote bestanden zoals foto’s of video’s.
Voordelen van LoRa bij RecraPlan
Bij RecraPlan omarmen we de LoRa-technologie volledig vanwege de schaalbaarheid en betrouwbaarheid. Een standaard RecraPlan LoRa-gateway kan tot wel 2000 sensoren uitlezen. Het koppelen van een sensor is eenvoudig: het enige dat je nodig hebt, zijn de beveiligingssleutels van de sensor. Deze unieke sleutels worden eenmalig ingevoerd in het systeem, waarna de sensor direct verbonden is. Dankzij deze beveiligingssleutels is alle data zwaar versleuteld, wat zorgt voor een veilige manier van communicatie. Daarom wordt LoRa ook veel toegepast in industriële omgevingen.
Andere berichten
- Drie Stappen naar Duurzaam Energiebeheer voor Vakantieparken
- MID certificering - Waarom is dat verplicht
- Impact van Stijgende Gasprijzen op de Recreatiesector
- De Samenhang tussen Bezettingsgraad en Zonnepaneelopbrengst voor Recreatiebedrijven
- Voorkom voedselverspilling door het monitoren van vriezers en koelingen
- Het verhaal achter een grafiek
- Nieuwe P1-Meter van RecraPlan
- Slimme Water- en Elektrameters voor 't Landgoed Baars
- Efficiënte Energiemonitoring voor Recreatiebedrijven
- Nauwkeurige Verbruiksvoorspellingen voor de Recreatiesector
- De CSRD-richtlijn: Wat betekent dit voor jouw bedrijf?