RecraPlan Dashboard

Maak je bedrijf klaar voor de winter

Tips voor een duurzaam seizoen voor herfst en winter
Bereid Je Bedrijf Voor op de Kou: Slimme Aanpassingen voor Herfst en Winter

Bereid Je Bedrijf Voor op de Kou: Slimme Aanpassingen voor Herfst en Winter

De bladeren veranderen van kleur en de temperaturen beginnen te dalen; de herfst is in volle gang en de winter staat voor de deur. Op zaterdag 28 oktober draaien we de klok terug en verwelkomen we officieel de wintertijd. Dit seizoensritueel herinnert ons eraan dat het tijd is om onze bedrijfsvoering aan te passen aan de nieuwe seizoensrealiteit - en dat gaat verder dan alleen de klok een uur terugzetten!

De overgang naar koudere maanden brengt specifieke uitdagingen met zich mee, vooral als het gaat om energiebeheer en gebouwonderhoud. Verwarm je onnodig een uur langer vanwege de tijdverandering? Past je bedrijf zich makkelijk aan van een seizoensgebonden schema naar een winterschema? Dit zijn cruciale vragen, vooral voor ondernemingen zoals horecagelegenheden, die hun openingstijden wellicht aanpassen of zelfs tijdelijk sluiten tijdens deze periode.

Daarnaast moeten bedrijven die accommodaties aanbieden, rekening houden met de risico's van de winter. Lege accommodaties kunnen bijvoorbeeld kwetsbaar zijn voor bevriezing van leidingen, wat tot kostbare schade kan leiden bij de start van het nieuwe seizoen.

Gelukkig is RecraPlan er om je door deze seizoensveranderingen heen te loodsen. Wij bieden een scala aan slimme technologieën, zoals geavanceerde gas- en temperatuurmeters en intelligente thermostaten, die je helpen je bedrijf duurzaam en efficiënt te beheren, ongeacht het seizoen. Laten we samen de koude trotseren en je bedrijf optimaal voorbereiden op de komende maanden!

Oplossingen tegen vorst problemen

In het naseizoen ben je als ondernemer bezig om je bedrijf opnieuw aan het instellen. Het kan zijn dat je bedrijf dicht gaat of dat je een deel van het bedrijf sluit of volledig operationeel bent in deze periode. Voor elk bedrijf dien je bedrijf opnieuw in te stellen. Door het gebruik van sensoren op je bedrijf heb je noodzakelijk inzicht ook al ben je gesloten

  • Zorg dat je waterleiding voorbereid zijn voor vorst. Door het niet goed afsluiten van leidingen of het goed isoleren van de leidingen heb je kans op bevriezing van je leidingen. Dat kan grote gevolgen hebben. Door je water te monitoren heb je direct inzicht als toch mis kan gaan
  • Afsluiten van gebouwen. Het afsluiten wil je misschien toch wel het gebouw licht verwarmen tegen vocht en schimmel. Het installeren van een temperatuurmeter kan helpen om op afstand je gebouwen te monitoren of de gebouwen goed worden verwarmd als dat nodig is
  • Tijdens de herfst en winter kunnen er flinke regenbuien ontstaan waardoor misschien kelders onder kunnen lopen. Door het installeren van slimme sensoren kan je dit probleem snel signaleren. Recraplan levert speciale "water lekkage sensoren.

 

Oplossingen tegen vorst problemen
Beperk je gasgebruik in de winter

Beperk je gasgebruik in de winter

Tijdens de wintermaanden is het gasverbruik bij de meeste bedrijven het hoogst, vooral bij bedrijven die accommodaties verhuren. Uit onderzoek bij verschillende parken blijkt dat het gasverbruik in deze maanden aanzienlijk hoger is, zelfs wanneer de bezettingsgraad van een gemiddeld vakantiepark lager ligt dan in andere periodes.

Veel ondernemers zijn zich hiervan niet bewust. Het merendeel van het gas wordt verbruikt voor het verwarmen van ruimtes; doorgaans is dit ongeveer 70% van het totale gasverbruik. Hierbij kun je denken aan het verwarmen van werkplekken, accommodaties, horecagelegenheden en andere gebouwen. Daarom is het in deze periode des te belangrijker om je gasverbruik en de temperatuur in de verschillende ruimtes van je bedrijf goed te monitoren. Veel bedrijven vergeten bijvoorbeeld om de thermostaat aan te passen wanneer de klok verzet wordt voor de zomer- of wintertijd.

In de herfst- en winterperiode verandert het gebruik van de faciliteiten vaak, wat meestal te maken heeft met de bezettingsgraad. Bovendien staan accommodaties in de winter vaker leeg. Het verwarmen van een accommodatie die een tijd niet is gebruikt, kan aanzienlijk veel energie kosten. Door het aaneensluitend boeken van accommodaties kan men mogelijk met minder eenheden toch dezelfde bezettingsgraad behouden.

Daarom mag je het najaar niet onderschatten als het gaat om energiebesparing. Het onnodig verwarmen van gebouwen en accommodaties is een kostbare zaak en dat wil je natuurlijk voorkomen.